Hoe werkt het aanstellen van een trouwambtenaar voor een dag?

In een vorige blog heb ik het gehad over het verschil tussen een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS), een zelfstandig trouwambtenaar en een ceremonieel spreker.
Daarnaast kiezen er steeds meer mensen voor om een familielid of vriend voor een dag aan te stellen om het huwelijk officieel te voltrekken.
In september zal ik zelf een officieel huwelijk voltrekken, nadat ik ben beëdigd door de rechtbank en benoemd door de gemeente voor die specifieke dag.

Maar hoe verloopt zo’n proces eigenlijk? Hoe word je aangesteld als trouwambtenaar voor een dag? 

Elke gemeente heeft zijn eigen procedures, dus het is belangrijk om de specifieke richtlijnen van de desbetreffende gemeente te volgen.
In het algemeen zijn er twee scenario's: Je bent al beëdigd door de rechtbank en benoemd als BABS in een gemeente of je moet nog benoemd én beëdigd worden.

 

Als je al beëdigd bent, hoef je alleen nog maar benoemd te worden in de gemeente waar het huwelijk plaatsvindt.
Dit kan gepaard gaan met kosten die variëren per gemeente.
Voor degenen die nog niet beëdigd zijn, moeten ze zowel beëdigd als benoemd worden in de gemeente waar het huwelijk plaatsvindt.
In beide gevallen worden er aanvraagformulieren namens het bruidspaar ingevuld, waarbij ook het identiteitsbewijs van de aangestelde persoon worden meegestuurd. Daarnaast wordt er vaak ook een verzoek ingediend voor het aanleveren van een Verklaring omtrent het Gedrag. (VOG)

Het is goed om te weten dat sommige gemeenten een collega van de gemeente zelf aanwezig laten zijn bij de ceremonie om te controleren of alles volgens de regels verloopt.
Daarnaast kan het zo zijn dat de trouwambtenaar voor een dag vooraf een gesprek heeft met de gemeente. Het is handig om goed te kijken op de website van de gemeente waar jullie trouwen om volledig op te hoogte te zijn van de geldende regels en procedures.

De formaliteiten rond het aanstellen van een trouwambtenaar voor een dag kunnen nogal een gedoe zijn en daarom kiezen sommige bruidsparen ervoor om ceremonieel te trouwen.
Bij ceremonieel trouwen wordt het wettelijke aspect vooraf afgehandeld door kosteloos te trouwen binnen de gemeente op een ander moment.
Daarna volgt een trouwdag waarop geen wettelijke formaliteiten plaatsvinden, maar waarop het bruidspaar wel hun geloften aan elkaar uitspreken.

Wat zou jouw voorkeur hebben?

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact met me op te nemen. Ik denk graag mee!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.