Wie zal jullie ceremonie leiden?

Gefeliciteerd met jullie aanstaande huwelijk! Terwijl jullie trouwdag steeds concreter wordt, is er ook nog de vraag: wie zal de ceremonie leiden? Wellicht ben je bekend met termen als BABS, zelfstandig trouwenambtenaar en ceremonieel spreker, maar wat betekenen ze eigenlijk precies?

BABS
Een BABS, oftewel Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, is de wettelijke vertegenwoordiger die verantwoordelijk is voor het officieel voltrekken van huwelijken. Ze worden benoemd door de gemeente en beëdigd door de rechtbank om deze rol te kunnen vervullen.

Ze voegen een officieel tintje toe aan de ceremonie en zorgen voor de nauwkeurige registratie van de huwelijksakte. Hoewel ze het bruidspaar leren kennen en een persoonlijk praatje tijdens de ceremonie verzorgen, zijn ze gebonden aan wettelijke vereisten en kunnen ze soms minder flexibiliteit bieden tijdens de ceremonie. 
Veelal kunnen bruidsparen via de website van de gemeente een BABS kiezen. Meestal komen zij thuis bij het bruidspaar voor een kennismakingsgesprek waarbij zij de input van het paar meenemen naar de ceremonie.

BABS zijn is vaak een nevenfunctie die door velen als eervol wordt gezien. Zo ken ik collega's binnen het onderwijs die naast hun reguliere baan de rol van BABS oppakken. Met een gemiddelde van 4 tot 6 uur aan voorbereidingen per huwelijk verdienen zij doorgaans €50 tot €100 per huwelijk.

Als bruidspaar betaal je voor een BABS het standaard huwelijkstarief van de gemeente. De kosten variëren sterk per gemeente en zijn afhankelijk van factoren zoals de dag van de week, het tijdstip en de locatie. Trouwen tijdens de avonduren brengt bijvoorbeeld hogere kosten met zich mee dan een huwelijksceremonie overdag. De tarieven variëren tussen de €200 en €1200.

Daarnaast biedt iedere gemeente een moment waarop bruidsparen kosteloos kunnen trouwen. In sommige gemeenten heb je hier ook de mogelijkheid om zelf een BABS t kiezen, terwijl in andere gemeenten een BABS aan het paar wordt toegewezen.

Zelfstandig trouwambtenaar
De zelfstandig trouwambtenaar heeft daarentegen meer vrijheid en tijd om de ceremonie voor te bereiden. Met gemiddeld 25-30 uur voorbereidingstijd kunnen ze dieper graven en bijzondere toevoegingen aanbrengen tijdens de ceremonie, zoals veel interactie met alle gasten en in het zonnetje zetten van de getuigen. Ze ondersteunen bruidsparen waar nodig bij het schrijven van eigen geloften en kunnen de ceremonie tot in de kleinste details afstemmen op de wensen van het bruidspaar. Zelfstandig trouwambtenaren kunnen vaak worden benoemd voor een dag en ook hier wordt het huwelijk officieel voltrokken.  
Zelfstandig trouwambtenaren verdienen meestal tussen €700 tot €2000 per huwelijk.

Ceremonieel spreker
Tot slot hebben we de ceremonieel spreker.
In tegenstelling tot de BABS en zelfstandig trouwambtenaar wordt er bij ceremonieel sprekers niet officieel voor de wet getrouwd. Dit geeft vrijheid en flexibiliteit om de ceremonie volledig te vormen naar de wensen van het bruidspaar, zonder wettelijke beperkingen.

Ze bieden een authentieke en op maat gemaakte ceremonie die helemaal van het bruidspaar is. Wil jij naast je moeder en je zus ook je beste vriendin als getuige? Dat kan! Wil jij in je eigen achtertuin trouwen? Geen probleem! Zijn er 2 dierbaren die ook graag tijdens de ceremonie een rol willen spelen? In overleg met de ceremonieel spreker is er van alles mogelijk. 

De kosten van een ceremonieel spreker zijn vergelijkbaar met die van een zelfstandig trouwambtenaar, maar je hoeft geen extra kosten te betalen voor de beëdiging of benoeming van de trouwambtenaar. Veel bruidsparen kiezen ervoor om eerste kosteloos in een gemeente te trouwen en vervolgens een ceremonieel spreker in te schakelen, waardoor ze de kosten van de gemeente kunnen besparen.

 

Nu hebben jullie een indruk gekregen van hoe het allemaal zit en welke keuzes er zijn. Het is aan jullie om te bepalen wat het meeste aanspreekt en het beste past bij jullie wensen.
 
Laat me gerust weten wat jullie het meeste aanspreekt en ik help graag bij het overwegen van de opties. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.